Letterfeest op de Regenboog

Met kleuters in je klas gebeurt er elke dag wel iets om verheugd over te zijn. De kinderen zijn zo spontaan en innemend dat je al van steen moet zijn als dat niet het geval is. Maar sommige momenten tekenen zich toch nog net iets duidelijker af als het aankomt op vreugde halen uit je werk: wanneer ze op een dag vlekkeloos het alfabet uit het hoofd kennen. Dan vieren ze letterfeest bij juf Annick en juf Esther in GO! basisschool de Regenboog in Ertvelde.

We staan er misschien te weinig bij stil wat voor een enorme stap het is voor kinderen om die bouwstenen van de geschreven taal in de vingers te krijgen. Met het alfabet gaat een nieuwe wereld open. Je kunt ze laten samenklonteren tot woorden, de woorden tot zinnetjes en die dan weer tot een verhaal. Later zullen ze er de krant mee kunnen lezen of de ondertitels bij een film. Of boeken. Of ze kunnen er zelf mee gaan schrijven.

Die eerste mijlpaal vieren is dus helemaal geen slecht idee. Het kan een ritueel zijn dat de ontwikkeling van de kinderen reliëf geeft. Tegelijk is het voor de juf of meester een ijkpunt, een moment waarop ze kunnen terugkijken op wat ze voor elkaar hebben gekregen met hun pupillen.

Een feest dus.

Er werden letterkroontjes gemaakt met letterstempels en letterstickers. Er was een letterspeurtocht met raadseltjes als ‘zoek een fruitsoort met de letter p’. Er waren lettersnoepjes en -koekjes. Een letterbingo en een letterlied. En bovenal: mama en papa waren erbij op het feest. Letterlijk.