Poëtische dialoog met burgemeester Bruggeman

Zoals je op onze blog al kon lezen startte afgelopen donderdag de poëzieweek met Gedichtendag. Burgemeester Frank Bruggeman bezocht basisschool De Reigers en ging er in een poëtische dialoog met de leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar.

De leerlingen van de juffen Marjon, Fay en Shana schreven zelf gedichten op bestaande ‘rap’-muziek. Ze brachten deze gedichten in groep op muziek, afwisselend en in dialoog met burgemeester Frank Bruggeman, die een aantal toffe gedichten selecteerde en voorlas aan de leerlingen. De gedichten spraken hun ook heel erg aan, o.a. over ‘verliefd zijn’, …

Het is duidelijk dat het ‘Reiger’-team inspeelde op de interesses van de leerlingen en geen uitdaging uit de weg ging. Rappen is poëzie. De woorden zijn zo geformuleerd om een sterke impressie op te wekken, door het gebruik van rijm, ritme, herhaling…etc. De muzikale versie van poëzie is dus eigenlijk rap. Of omgekeerd: rap = poëzie. Hoe opwindend is dat? Als je het enthousiasme van de leerlingen zag, zeker wel!

Dat basisschool De Reigers ook een creatieve school is, bewezen alle klassen van de kleinste peuters t.e.m. de leerlingen van het zesde leerjaar. Ze werkten deze week allen rond poëzie. De juffen en meesters selecteerden uit hun klasproject één gedicht, vergrootten het uit op A3-formaat en werkten een blijvende ‘poëzie’-corridor uit in het schoolgebouw. De gebundelde gedichten kregen de burgemeester en de bibliothecaris overhandigd. Zo krijgt de poëziebundel een permanente plek in de bib.

Volgens directeur Brigitte Van Assel past “Dit mini-project op schoolbasis past perfect in het jaarthema van de school: ‘Ik ben ik en jij bent jij. En samen zijn we wij!”, zegt directeur Brigitte Van Assel.