Wereldtoiletdag: basisschool De Wegwijzer uit Assenede wint een toilet-make-over

Vrijdag 18 november 2016 — Wist je dat één kind op tien nooit op school naar het toilet gaat? Meer dan de helft houdt het zo lang mogelijk op, tot ze niet meer kunnen en wel moéten gaan. De kinderen vinden de wc’s op school vies en onaantrekkelijk. Daar komt voor basisschool De Wegwijzer uit Assenede nu verandering in, want zij winnen een heuse make-over van hun sanitair! Eerder dit jaar, niet toevallig op Wereldwaterdag, lanceerden Milieuzorg op School (MOS) en Vlaams waterzuiveraar Aquafin een WC-wedstrijd, waarmee scholen werden uitgedaagd een duurzaam en educatief concept uit te werken voor hun droomtoilet, met als beloning een geldprijs voor de realisatie ervan.

In totaal zonden 30 scholen een ontwerp in. Een deskundige jury met vertegenwoordigers van Aquafin en MOS beoordeelde de inzendingen op de criteria duurzaamheid, educatieve waarde, creativiteit, participatie van de leerlingen en technische haalbaarheid. Basisschool De Wegwijzer uit Assenede kwam als winnaar uit de bus. Zij werkten de voorbije maanden, zowel op de kleuterschool als de lagere school, intensief aan een origineel ontwerp. Resultaat: een boeiende website, een mooie maquette die je aan het dromen zet en een heus toilet-lied. Zij gaan hierdoor met de hoofdprijs aan de haal, met name 2.500 euro voor de realisatie van hun droom-WC.

Top 6

Ook de scholen De Kleine Wereld uit Waregem, De Borderboog uit Moorslede, De Driespan uit Zevekote, MPI De Kaproenen uit Sint-Andries en De Klim uit Schelle konden de jury charmeren met hun ontwerp en winnen elk 1.000 euro voor een make-over van hun kleinste kamertjes. Dankzij de WC-wedstrijd van MOS en Aquafin wordt naar het toilet gaan in deze 6 Vlaamse scholen alvast een groot plezier.

Wereldtoiletdag

Door deel te nemen aan deze wedstrijd werd in 30 Vlaamse scholen bovendien de nodige aandacht besteed aan het sanitair, het belang van zuiver water en rationeel watergebruik. De uitreiking van de prijzen gebeurt opnieuw niet toevallig in de aanloop naar wereldtoiletdag, die elk jaar plaatsvindt op 19 november. Op deze dag, gesteund door de Verenigde Naties, wordt extra aandacht gevraagd voor naar schatting 2,5 miljard mensen die niet beschikken over normale sanitaire voorzieningen. Hierdoor sterven jaarlijks 800.000 jonge kinderen aan diarree, per dag 2.200 kinderen, zo’n 70 volle schoolklassen per dag!